هوشمندسازی تصفیه خانه های آب و فاضلاب

اهمیت هوشمندسازی هوشمندسازی تصفیه خانه آب

با پیشرفت بسیار سریع تکنولوژی در دهه های اخیر استفاده از سیستمهای هوشمند در جنبه های مختلف زندگی بشر مرتبا در حال افزایش بوده است. در این میان نیز صنایع محتلف حداکثر تلاش خود را جهت استفاده از مزایای چشمگیرسیستمهای هوشمند نموده اند. بدیهی است که هوشمندسازی تصفیه خانه های آب و فاضلاب نیز بر همین اساس در سالهای اخیر در مرکز توجه قرار گرفته است.

در حال حاضر در اکثر تصفیه خانه های کشورمان بهره برداری به صورت تجربی و با بهره گیری از آزمایشگاه و یا حتی به صورت نمونه برداری های موردی و موضعی صورت می پذیرد. اما در تصفیه خانه های مدرن برای تصفیه آب ، تصفیه فاضلاب صنعتی و تصفیه فاضلاب شهری ، پارامترهای کیفی را به صورت دقیق و لحظه به لحظه اندازه می گیرند و کلیه اقدامات فرایندی مربوطه نیز بر همین اساس انجام می پذیرد.

تصفیه خانه هوشمند آب

همچنین اطلاعات فوق الذکر به صورت شبکه در آمده و سنسورهای مورد نظر اندازه گیری شاخصهای کمی و کیفی را انجام داده و سپس خروجی این سنسورها به هسته پردازش اصلی متصل می شود. پردازشگر، کنترل فرآیندهای اصلی تصفیه را با توجه به اطلاعات سنسورها به عهده می گیرد. برای نمونه مهمترین سنسورهای مرسوم مورد استفاده در کنترل فرآیند تصفیه عبارتند از:

  • سنسور اندازه گیری PH
  • سنسور اندازه گیری دبی
  • سنسور اندازه گیری کدورت
  • سنسور اندازه گیری سطح آب

روش انجام کار در هوشمندسازی تصفیه خانه های آب و فاضلاب

روش کار بدین ترتیب است که سنسور های ذکر شده در ورودی یا خروجی سیستم تصفیه فیزیکی قرار میگیرند و اطلاعات مورد نیاز فرآیند را به واحد پردازش ارسال مینمایند و واحد پردازش نیز بر اساس برنامه نرم افزاری تعیین شده  اطلاعات ورودی را تحلیل نموده و خروجی مورد نیاز را جهت کنترل و تنظیم تزریق  مواد منعقد کننده و مواد تزریقی جهت کنترل PH موثر ارسال مینماید.بدین ترتیب که با افزایش میزان کدورت و دبی و  PH  اطلاعات توسط سنسورها  بلافاصله به واحد مرکزی پردازش ارسال شده و واحد پردازش نیز با تحلیل اطلاعات در قالب برنامه نرم افزاری و فرمول های مناسب دستور به افزایش میزان تزریق کلرور فریک و توقف تزریق آهک را به دوزینگ پمپ های مجهز به سیستم اخذ فرمان صادر خواهند نمود.

اما اگر بخواهیم مزایای هوشمندسازی تصفیه خانه های آب و فاضلاب را به صئرت بسیار خلاصه مرور کنیم بایستی که به موارد زیر اشاره کنیم.

اپراتوری آسانتر:

یکی از موارد بسیار مهم در بهره برداری از تصفیه خانه های آب و فاضلاب، موضوع اپراتوری آن می باشد. چرا که بایستی در زمانهای مختلف مواد افزودنی به مقدار مشخص به پساب اضافه شود و در برخی موارد نتایج آزمایش بر روی پساب ورودی و خروجی میزان استفاده از مواد افزودنی را مشخص می کند. همچنین تنظیم دمای آب و حتی دبی آب ورودی به قسمتهای مختلف نیز از مواردی هستند که در تصفیه خانه های سنتی توسط اپراتور کنترل می شوند.

اما در تصفیه های هوشمند آب و فاضلاب پارامترهای فیزیکی و شیمیایی آب ورودی (مانند دبی، دما، میزان اسیدیته و …) توط سنسورهای مختلف اندازه گیری شده و پس از انجام آنالیزهای لازم توسط سیستم هوشمند مواد افزودنی مورد نیاز به مقدار مشخص به آب یا پساب اضافه خواهد شد. همچنین سنسورهای اندازه گیری سطح آب در قسمتهای مختلف با ارسال سیگنال به سیستم کنترل هوشمندسازی تصفیه خانه میزان ظرفیت باقیمانده در هر قسمت را مشخص می کنند و پس از انجام آنالیز توسط سیستم هوشمند پمپها روشن و خاموش شده و یا افزایش و کاهش دور پیدا خواهند نمود که این امر باعث کنترل جریان در هر قسمت خواهد شد.

صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش استهلاک پمپها:

معمولا بیشترین هزینه در تصفیه خانه ها ی آب و فاضلاب مربوط به انرژی می باشد. و خوشبختانه یکی از مهمترین مزایای استفاده از اوتوماسیون در تفیه خانه های آب و فاضلاب کاهش هزینه ها ی مربوط به انرژی می باشد. برای مثال بلوئرهایی که در بحث هوادهی مورد استفاده قرار می گیرند، در حدود 60 درصد از کل هزینه های مربوط به انرژی را به خود اختصاص می دهند.

بنابراین با توجه به مدیریت کارکرد پمپها و همچنین افزایش راندمان سیستم بالطبع میزان مصرف انرزی و استهلاک نیز در یک تصفیه خانه هوشمند کاهش خواهد یافت. همچنین با توجه به افزایش به موقع و دقیق مواد افزودنی در مصرف این مواد نیز تا میزان قابل توجهی صرفه جویی بعمل خواهد آمد.

افزایش کیفیت آب و پساب خروجی:

با توجه به کنترل دقیق پارامترهای ورودی و میانی آب و فاضلاب در قسمتها ی مختلف و همچین افزودن مواد شیمیایی به صورت دقیق و لحظه ای کیفیت آب و یا پساب خروجی تا میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.

کاهش میزان مصرف مواد شیمیایی:

با توجه به کنترل بیشتر پارامترهای شیمیایی آب و پساب و افزودن یکنواخت تر و دقیقتر مواد شیمیایی مورد استفاده، میزان مصرف این مواد تا میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت. همچنین با توجه به اینکه استفاده از مواد شیمیایی اغلب باعث تولید لجن بیشتر می گردد، هوشمندسازی تصفیه خانه های آب و فاضلاب باعث کاهش مصرف مواد شیمیایی و کاهش لجن تولیدی خواهد شد.

کنترل و ابزار دقیق تصففیه خانه هوشمند

تنظیم ساعت کار تصفیه خانه:

در بسیاری از تصفیه خانه ها که مربوط به صنایع کوچک هستند دبی فاضلاب تولید شده کم می باشد و اپراتور بایستی مرتباً سطح حوضچه ابتدایی را رصد کند تا سطح آب از میزان مشخصی کمتر نگردد. اما با هوشمندسازی تصفیه خانه آب، می توان قسمتهای مختلف تصفیه خانه را در ساعات مشخصی فعال نمود تا امکان کنترل منابع، نیروهای انسانی و انرژی به نحو احسن وجود داشته باشد.

تصفیه خانه هوشمند

تاثیر هوشمندسازی تصفیه خانه های آب و فاضلاب در افزایش میزان ایمنی

افزایش ایمنی از طریق پیشگیری از بروز مشکلات فنی توسط مانیتورینگ هوشمند سخت افزارها، از دیگر مزایای هوشمندسازی تصفیه خانه های آب و فاضلاب می باشد. برای مثال سیستم در زمانی که سخت افزاری مانند یک پمپ، آمپر بالاتری مصرف می کند یا لرزش و هر نوع تغییری که سلامت آن را به خطر بیندازد آن را از مدار خارج کرده و درخواست بازبینی می دهد. لذا می شود قبل از بروز مشکل و یا از دست دادن سخت افزار جهت حل آن مشکل اقدام نمود. همچنین با استفاده از سیستمهای مونیتورینگ دائمی و به حداقل رساندن حضور نیروی انسانی در محلهای مربوط به تصفیه که بعضا در تماس با گازهای سمی نیز می باشد ایمنی افراد در این محلها افزایش خواهد یافت.

در حالت کلی باید بگوییم که اوتوماسیون مترادف با افزایش بهره وری می باشد. چرا که وقتی همه کارها را به عهده کامپیوترها می گذاریم، آنها سریعتر و بدون خطا و اتلاف وقت باعث افزایش تولید و کاهش هزینه ها خواهند شد.

تامین تجهیزات صنعتی

برای کسب اطلاعات در مورد سایر تجهیزات صنعتی، مانند انواع شیرآلات صنعتی ، انتخاب شیرها ، شیر پروانه ای ، شیر توپی ، شیر دروازه ای ، شیر کروی ، شیر سماوری ، شیر سوزنی ، سلونوئید ولو و روتاری ولو ، ریلیف ولو ، دیافراگم ولو و … به قسمت مقالات اختصاصی، مراجعه کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.